Dobro dosli

aa

ponedjeljak, 30. svibnja 2016.

PIJETE LI KAFU UJUTRO NA PRAZAN ŽELUDAC? ODMAH PRESTANITE I PROČITAJTE OVO – JAKO JE VAŽNO!

56858

Puno ljudi širom svijeta popiju kafu odmah nakon buđenja. A svi mi volimo sunčane dane, kada se možemo družiti u vrtu ili u najbližem kafiću i piti kafu s prijateljima. Kafa je vrlo korisn za ljudsko tijelo, ali – ne treba je piti na prazan želudac, osobito u jutarnjim satima.

Prvo, morate znati da šolja crne kafe, na prazan želudac – rano ujutro, će povećati količinu solne kiseline u probavnom traktu. To znači da ako patite od gastritisa, onda ste vjerojatno osjetili ovo. To je zapravo loše za hranu u želudcu. Dakle, kada jedete nešto teško, ova kiselina može uzrokovati probavne probleme, jer bi teško probavila proteine. A kada protein nije u potpunosti razgrađen i apsorbiran to može dovesti do drugih probavnih problema, kao što su: nadutost, upalu crijeva, iritacije i može dovesti do raka debelog crijeva.



To je razlog zašto mnogi medicinski stručnjaci upozoravaju da ne treba piti kafu ujutro, na prazan želudac – odmah nakon što se probudite. Kafa će povećati razinu kortizola, a tijelo treba dugo vremena da ih uravnoteži u normalno stanje. Kortizol je hormon koji kontrolira naš biološki sat i sposobnost da ostane budan.

Kao što možete vidjeti, pijenje kafe na prazan želudac, odmah nakon što se probudite može biti jako loše za vas. To znači da bi trebali imati doručak prije pijenja jutarnje kafe. Ali, ako ne možete jesti, a ne možete započeti dan bez šoljice kafe onda bi trebali dodati malo mlijeka ili maslaca u kafu. To će smanjiti štetne posljedice, mada bi opet ponavljamo bilo bolje da prvo jedete pa onda pijete kafu.

izvor:Prirodna Medicina

Nema komentara:

Objavi komentar