Dobro dosli

aa

ponedjeljak, 30. svibnja 2016.

Prirodni lekovi za regulisanje nivoa mokraćne kiseline u krvi



Kada je nivo mokraćne kiseline u krvi uvećan, može doći do obolenja poznatog pod nazivom giht. Takođe može doći do pojave kamena u bubregu ili do otkazivanja bubrega.

Šta je mokraćna kiselina?

Mokraćna kiselina je jedinjenje koje se dobija razgradnjom purina, supstance koja senalazi u nekim namirnicama, kao što su sardina, džigerica i dr. Imajte na umu da neko povrće i mlečni proizvodi takođe sadrže purine. Bubrezi filtriraju veliki deo mokraćne kiseline i eliminišu je iz organizma putem urina. Male količine mokraćne kiseline takođe se izbacuju i putem stolice. Međutim, kada organizam proizvodi previše mokraćne kiseline i bubrezi ne uspevaju da je eliminišu, mokraćna kiselina počinje da se taloži u tetivama, zglobovima, bubrezima i drugim organima.

Povećan nivo mokraćne kiseline igra važnu ulogu u pojavi gihta. Ipak, nije slučaj da je kod svih osoba sa povećanim nivoom mokraćne kiseline zabeležena pojava gihta. Kod nekih osoba javlja se visok krvni pritisak, bolesti srca ili hronična obolenja bubrega.

Šta uzrokuje visok nivo mokraćne kiseline?

Visok nivo mokraćne kiseline u krvi može biti uzrokovan naslednim putem, gojaznošću, prekomernom konzumacijom alkohola, diureticima, imunosupresivima, hemoterapijom ili radioterapijom. Zdravstveni problemi kao što su hipotireoza, psorijaza i usporen rad bubrega, takođe mogu uzrokovati prekomernu pojavu mokraćne kiseline.

Prirodni lekovi za regulisanje nivoa mokraćne kiseline u krvi

Ishrana ima veliku ulogu u kontrolisanju nivoa mokraćne kiseline. U nastavku ćemo govoriti o namirnicama koje treba da uključite u ishranu, a koje treba da izbegavate ukoliko imate povišen nivo mokraćne kiseline u krvi.

Konzumirajte namirnice bogate kalijumom

Kalijum pomaže bubrezima da eliminišu mokraćnu kiselinu. U namirnice bogate kalijumom spadaju: banane, zeleniši, avokado, suvo grožđe, suve šljive, krompir, kajsije, jagode, lubenica. Šljive su poznati lek za giht jer sadrže antiupalne supstance koje regulišu nivo mokraćne kiseline u krvi.

Konzumirajte složene ugljene hidrate

Preporučuju se ugljeni hidrati za zdravlje celokupnog organizma. U složene ugljene hidrate spadaju žitarice, voće i povrće.

Smanjite upotrebu namirnica koje sadrže purin

Nutricionisti preporučuju da osobe koje pate od gihta ograniče unos purina na 100-150mg dnevno. Namirnice sa visokim nivoom purina su: organsko meso (džigerica, bubrezi, mozak), masne ribe i sardine, slatka peciva, torte, kolači i druge poslastice. Sledeće namirnice sadrže purin ali u maloj količini: špargla, pečurke, spanać, karfiol, ovas, slanina, šunka, govedina, piletina, jastog, škampi, tunjevina, sočivo i pasulj.

Smanjiti ili skroz izbaciti iz upotrebe namirnice zaslađene kukuruznim sirupom bogatim fruktozom

Poznato je da fruktoza povećava nivo mokraćne kiseline. Generalno svi zaslađeni napici, kao što su gazirana pića i napici sa niskim procentom voćnog soka, sadrže najviše fruktoze. Izbegavajte ove napitke, a umesto njih pijte voćne, 100% prirodne sokove.

Pijte dosta vode

Kada već govorimo o napicima, voda je odličan izbor za održavanje normalnog nivoa mokraćne kiseline. Voda pomaže bubrezima da uklone nečistoću iz organizma i višak mokraćne kiseline. Idealno bi bilo piti 3l vode dnevno, a pored toga možete piti obrano mleko i eventualno kafu.

Izbegavajte visokoproteinske dijete

Dijete na bazi namirnica bogatih proteinima su popularne za mršavljenje. Međutim, takve dijete mogu izazvati povišen nivo mokraćne kiseline. Ukoliko želite da smršate, hranite se zdravo i bavite se fizičkom aktivnošću, jer nagli gubitak težine može izazvati nagomilavanje mokraćne kiseline u krvi.

Jabukovo sirće za mokraćnu kiselinu u krvi

Pobornici jabukovog sirćeta tvrde da ono može regulisati nivo mokraćne kiseline u krvi. Standardni recept je: 2 kašike jabukovog sirćeta dodati u čašu vode i piti 2 puta na dan. Konsultujte vašeg lekara pre nego što isprobate ovaj lek.

Nema komentara:

Objavi komentar