Dobro dosli

aa

utorak, 31. svibnja 2016.

RUZMARIN

ruzmarin


Apotekarsko ime: Flores, Folia Rosmarini

Uzgaja se po vrtovima, ali ga nalazimo mnogo i u divljini naših primorskih krajeva. Kao grm može da poraste i preko metar visine.

Pošto je biljka opšte poznata, poseban opis nije potreban. Beru se listovi, cvetovi i vrške od proleća do jeseni. Suši se u hladu na tavanu. Zbog jakog aromatičnog mirisa, treba ga suvog držati u limenkama ili dobro zatvorenim polivinilskim vrećicama.

Sadržaj biljke: u listu ruzmarina ima glikozida, erikolina, arbutina, kvercitrona, limunske kiseline, gorčine, masti, pektina i eteričnog ulja. U ruzmarinu se može naći: gorčina, arbutina, kvercitron, glikozid, limunske kiselina, erikolin, pektrin, eterično ulje, smola…

Miris Ruzmarina poboljšava pamćenje i do 75 odsto!

Istraživanje psihologa na britanskom Univerzitetu Nortumbria pokazalo da eterično ulje ruzmarina pomaže u jačanju dugoročnog pamćenja i koncentracije.

Prema rečima lekara, to otkriće bi moglo da pomogne onima koji zaboravljaju da uzmu lek ili onima koji zaboravljaju važne godišnjice.

Niz testova pokazao je da eterično ulje ruzmarina povećava šanse za čak 75 odsto da se prisete nekog zadatka u poređenju s ljudima koji nisu bili izloženi tom mirisu.

Vođa istraživanja dr Mark Moš je rekao da su prethodna istraživanja pokazala da aroma ruzmarina poboljšava dugoročno pamćenje i psihičke sposobnosti.

Lekovita svojstva:

–U obliku čaja leči katar probavnih organa, smanjuje znoj, mokraću i vetrove. Jača želudac, leči bolesti bubrega, jetre, srce, reumu, kao i paralizu.

–Ko oseća slabost u nogama, ili ima otečene noge, neka dnevno masira noge 2—3 puta alkoholom (špirit) u kojem se kvasilo lišće ruzmarina.

–U slučajevima slabosti od prenapornog fizičkog ili umnog rada, priprema se čaj: u lončiću vode zakuvaju se 2-3 listića ruzmarina i 2 listića pelina, što je ujedno odličan lek za one koji boluju od crevnog katara. Uzima se jedna kašičica toga čaja ujutro pre jela i kašičica pre spavanja.

–Čaj koji podstiče stvaranje želučanih sokova: čaj pripremljen od 30 g ruzmarina u litru vode, gde se kvasio 2-3 sata pa i duže, nakon toga se procijedi i pije dvaput dnevno prije jela.

–Kupelji od ruzmarina (4 pregršti na 5 litara vode kuva se 3-5 minuta), leče čireve na telu i kožne osipe.

– Caj od jedne žlice na 300 g ključale vode otvara stolicu i leči srce.

–Tinktura ruzmarina: 2 kašičice usitnjenog lišća i cveta dodati na litar alkohola 60% jačine i pustiti da stoji 10 dana. Nakon toga ocediti. Od tog leka uzeti 6-10 kapi na kocku šećera ujutro natašte. Može se uzeti i s medom. To je vanredan lek protiv gihta, reume i upale zglobova (artritisa).

Nema komentara:

Objavi komentar