Dobro dosli

aa

nedjelja, 29. svibnja 2016.

Teško je riječima opisati okus koji osjetite kada probate ovaj kolač. Recept sam dobila od kolegice, otuda i naziv :)

Teško je riječima opisati okus koji osjetite kada probate ovaj kolač. Recept sam dobila od kolegice, otuda i naziv :):


Teško je riječima opisati okus koji osjetite kada probate ovaj kolač. Recept sam dobila od kolegice, otuda i naziv :)
Sastojci:
Kore:
12 bjelanaca
660 g šećera
sok od limuna
Fil:
12 žumanaca
7,5 dl mlijeka
250 g putera
50 g čokolade za kuhanje
2 vanilin-šećera
7 kašika šećera


200 g mljevenih oraha
100 g mljevenih prženih lješnjaka
1/2 l vrhnja za šlag ili 4 šlag kreme
7 kašika brašna ili gustina
Priprema:

Umutiti 4 bjelanceta i 220 g šećera. Na kraju dodati malo limunovog soka. Kada umutite čvrst snijeg, staviti u kalup a zatim u pećnicu. Koru peći (sušiti) na 110-120 °C oko 60 min. Ispeći ovakve 3 kore i ostaviti ih da se suše najmanje 3 sata.
Fil.
Mlijeko stavite na vatru da prokuha. U međuvremenu umutiti 12 žumanaca sa 7 kašika šećera, 7 kašika gustina i 2 vanilin-šećera.  Kada mlijeko prokuha, umućenu smjesu od žumanaca, šećera i gustina sipati u nj i miješati dok se ne zgusne.

  Ostaviti da se ohladi.  U ohlađenu smjesu dodati i dobro umutiti puter. Smjesu podijeliti na 2 dijela. U jedan dodati orahe a u drugi pržene lješnjake i istopljenu čokoladu.  Kada se kore ohlade, umutiti šlag  i početi sa premazivanjem.
Postupak premazivanja:
Kora - žuti fil - tanki sloj šlaga - kora - crni fil - šlag - kora - šlag (odozgo i okolo) Tortu ukrašavate po vlastitom ukusu :)

Nema komentara:

Objavi komentar