Dobro dosli

aa

ponedjeljak, 31. listopada 2016.

BRZE SLANE POGAČICE…BEZ ČEKANJA DA TESTO NARASTE




SASTOJCI:
250 gr margarina
250 gr masti
1 supena kašika soli



2 dcl mleka
1 kesica suvog kvasca
1 kg brašna
2 kašikice šećera
Za posuti i premazati:
1 jaje
susam

PRIPREMA:
Margarin, mast, šećer i so umesiti. Mleko podgrejati na mlako, tako da ne peče prst  Sipati mleko na masu, dodati brašno u koje smo umešali suvi kvasac. Nema potrebe da sumnjate u isti, pošto je mnogo brže i lakše nego čekati da nadodje sveži kvasac. Plus – manje se oseti u testu.
Onda ostaje da se testo dobro umesi u posudi, pa kada se sjedini, izvaditi ga još malo na dasku i mesiti da bude skroz glatko.
Poenta u brzini ovih pogačica je što testo ne treba ostavljati da raste, nego se razvija čim smo ga umesili.



Razvija se na prst debljine (mangupu je prva tura ispala malo tanja ali sa drugom je već ušao u štos). Nakon toga, nožem po gornjem delu testa napravimo useke u obliku kvadratića. Pogačice vadimo što manjom modlom, čašica od rakije bila bi odlična mera (sem ako neko ne pije rakiju iz one 2 – decilitarske čaše).
Kada smo povadili pogačice, u tepsiju stavimo papir za pečenje i na njega poslažemo iste. Ostavimo ih da odstoje nekih pola sata ili malo više. Nakon toga, namažemo ih umućenim celim jajetom i pospemo susamom.
Peku se 20 minuta na 180˚C mada…svaka domaćica ili mangup svoju lernu poznaje. Uglavnom, važno je da lepo porumene i spremne su za grickanje.
Zaključak: mangupu pravljenje ovih pogačica odlično leži i neću se gurati ja da ih pravim 😉 Bile su divne i ima ih dosta od ove mere. Imaju samo dve mane: JAKO SU ZARAZNE I SVEŽE SU I SUTRADAN AKO PREŽIVE!!!

http://brzireceptisavjeti.blogspot.ba

Nema komentara:

Objavi komentar