Dobro dosli

aa

nedjelja, 30. listopada 2016.

PREDIVNA TORTA ZA KOJU JE SVAKI KOMENTAR SUVIŠAN




Sastojci
Za fil :
250 gr maslaca
125 gr margarina
250 gr prah šećera

 
16 žumanaca
250 gr čokolade za kuvanje

Za kore (peku se četiri ovakve, u kalupu prečnika 28 cm):
4 belanaca
4 kašika šećera
2,5 kašike fila
75 gr mlevenih oraha
Ganaš za prelivanje torte:
120 gr slatke pavlake

 
100 gr čokolade

Priprema
Za ovu tortu prvo treba napraviti fil:
Maslac i margarin penasto umutiti mikserom, pa dodati prah šećer. Mutiti još malo, pa dodati 16 žumanaca (prilikom razbijanja jaja, belanca odmah rasporedite u 4 posude po 4, jer će to biti za 4 kore). Rastopiti 250 gr čokolade za kuvanje, pa i nju dodati u fil sa žumancima. Ostaviti da se malo prohladi (jer je čokolada vrela).
1.
Kore:
Za ovu tortu peku se 4 kore od po 4 belanaca, 4 kašike šećera, 2,5 kašike fila i 75 gr oraha. Belanca ulupati u čvrst sneg, dodati šećer i još malo lupati. Kad se dodaju orasi i fil, treba nežno i pažljivo izmešati smesu, pa je pažljivo istresti u kalup 28, u koji je stavljen peki papir. Kore uvek pečem na peki papiru, jer ih tako lakše odvajam od kalupa.
2.
Kore se peku od 14-16 minuta svaka, na 180 stepeni.
Napomena: jednostavnija varijanta ove torte je da se u plehu dimenzija 25 x 39 cm ispeku dve kore od po 8 jaja, pa da se preseku po dužoj strani (kao na slikama 3, 4 i 6), a fil ostaje isti.
3.
Ohlađene kore filovati ostatkom fila, a tortu preliti ganaš kremom: ugrejati u šerpici slatku pavlaku, do vrenja, skloniti sa vatre, pa u nju ubaciti čokoladu izlomljenu na kockice, i mešati dok se čokolada ne istopi. Ostaviti da se malo prohladi i zgusne, pa preliti tortu.
Ukrasiti tortu po želji.
Posluživanje
Odlično se slaže sa šoljicom jake crne kafe, bez šećera, naravno!

http://hotgamecritics.blogspot.ba

Nema komentara:

Objavi komentar